”Måste jag träna mer?”

En vanligt uppfattning är att ”ju mer träning, desto bättre”, och många känner sig stressade över att de inte hinner eller orkar träna tillräckligt mycket – vad nu tillräckligt innebär?

Jag tänker såhär: det stämmer att en stor andel av befolkningen tränar och framför allt rör sig alldeles för lite MEN det innebär inte att mer träning alltid är bättre. Det är så viktigt att se över sin egen livssituation, och reflektera över vad just du mår bra av. Om två träningspass i veckan får dig att må bra, och du enbart känner dig stressad om du ska försöka klämma in fler pass, så kanske det är bättre att hålla dig till två pass och se till att verkligen få kvalitet i dem. Jag tror att många behöver öva på att känna sig nöjda med sin insats, att det är tillräckligt bra.

Visst, det handlar förstås också om prioriteringar, och det är viktigt att prioritera sin hälsa och skapa tid till träning – men inte till priset att det blir en stor stress eller ångest, eller att vi värderar oss själva utifrån vilket antal pass vi genomfört. 

Då vill jag hellre slå ett slag för rörelse; att vi rör oss i vår vardag och undviker stillasittande är nog ännu viktigare än själva träningspassen. Så, unna dig själv rörelse som gynnar ditt välmående, och var stolt över de passen du genomför, snarare än att ha dåligt samvete över passen du inte genomför. 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras