Tillsatser i maten – okej eller nej?

I och med att hälsomedvetenheten ökat de senaste åren är det allt fler som vill ha koll på vad de stoppar i sig, och att äta ”rent” har blivit ett populärt begrepp. Att äta rent innebär ofta att man undviker tillsatser och processad mat.

Just tillsatser har blivit ett omtvistat ämne, och många som förespråkar en hälsosammare livsstil predikar för att tillsatser är detsamma som gift och bör undvikas i största möjliga mån. Samtidigt så produceras allt mer mat vars ingredienslista liknar ett kapitel ur en kemibok. Hur ligger det till egentligen; är det värt att anstränga sig för att äta så rent som möjligt eller kan vi ha en mer avslappnad attityd till E-ämnen och andra tillsatser?

Tillsatser används främst för att ge maten en speciell smak, konsistens, hållbarhet, färg, osv. Många tillsatser betecknas även med E-nummer, vilket bland annat innebär att de är godkända av EU.

Tillsatser i sig är inte farliga då de används i så extremt små doser i olika livsmedel, så att undvika exakt allt som har E-ämnen på sin ingredienslista anser jag inte är nödvändigt. Däremot är det svårt att förutspå vad den så kallade ”cocktail-effekten” kommer ha för utfall. Cocktail-effekten är när ett livsmedel innehåller flera olika tillsatser och dessa kan påverka varandra.

Vad jag främst tycker är viktigt att tänka på angående tillsatser och E-ämnen är varför livsmedlet innehåller dessa, då det ofta är ett tecken på bristande kvalitet om maten inte duger utan att man tillsätter ämnen som förändrar smak, konsistens och hållbarhet. En bra råvara behöver inga tillsatser, helt enkelt.

Jag tycker det är bra att sträva efter att äta ren och oprocessad mat i största möjliga mån, eftersom dessa ofta är de bästa källorna till näring. Således är det inte farligt att då och då äta sådant som innehåller tillsatser, så länge din huvudsakliga föda består av bra mat.

100 % jordnötter i jordnötssmöret låter som en bra deal!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras