Gnocchi alla sorrentina – italiensk gratäng, recept

Härom veckan lagade och åt jag för första gången färsk gnocchi, alltså de små pastaklumparna som är gjorda på b.la. potatis. Rätten kallas Gnocchi alla sorrentina, och är en populär italiensk gratäng som är superenkel att göra och smakar ljuvligt med en magiskt god tomatsås!

Gnocchi alla sorrentina, 4 portioner 

  • Ca 300 g färsk gnocchi (är du ambitiös kan du göra egen, jag köpte färdig)
  • 400 g krossade tomater
  • 1 lök
  • 2-4 vitlöksklyftor
  • Mozzarella, mängd efter tycke
  • Oregano, basilika, paprikapulver, salt & peppar 
  • 2 dl matgrädde 
  • 1 msk balsamvinäger

Hacka lök och vitlök, fräs i olja i en kastrull tills de mjuknat. Krydda med oregano och basilika, stek någon minut till. Tillsätt krossad tomat, balsamvinäger, paprikapulver, salt och peppar, låt sedan puttra ca 15 minuter. 

Häll i grädden och låt koka upp och sedan puttra på lägre värme i ca 5 minuter. 

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, koka gnocchin ca 45 sekunder, sila av vattnet. 

Blanda gnocchi och tomatsås, häll ner i en ugnsform. Strö över riven/hackad mozzarella, tillaga mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras