Att vara kritisk när du läser kostråd

Jag vill flika in en Dagens påminnelse:

Var kritisk när du läser kostråd!

Numera överöses vi av olika kostråd från diverse tidningar, löpsedlar, profiler i sociala media, TV-program, bloggar, osv, ofta med stora löften om makalösa resultat på några få dagar (typ ”tappa 10 kg på två veckor”-ish), tips om maten du kan äta obegränsat av och varningar om livsfarliga livsmedel.

Alla säger olika; ett livsmedel som hyllas i en artikel kan lika gärna märkas som förbjuden i en annan artikel. Hur vet vi vem vi ska lyssna på?

Pizza svartmålas ofta, men kan mycket väl vara en del av en hälsosam kosthållning – det handlar om mängden. 

Jag tänker såhär: vad är syftet med just dessa kostråd? Vem riktar de sig till? Vem är avsändaren? Vilka är källorna? Trots allt så handlar det mesta om att locka till sig läsare/tittare/lyssnare, och källorna är minst sagt tvivelaktiga.

Kostråd bör vara högst individuella, och därför är det viktigt att utgå från sig själv och vad man mår bra av. Använd det sunda förnuftet, ta det mesta med en nypa salt och känn efter vad du själv mår bra av. Kom ihåg – nästan inget är så farligt att du aldrig kan äta det, och inget är så nyttigt att du alltid ska äta det. Det handlar om mängden, och att äta en varierad och allsidig kost som ger mer energi än vad den tar!

Receptet på den här ljuvliga vego-burgaren med getost, honung & rödbetspommes hittar du HÄR

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras