Träningspasset: korta intervaller

På sistone har jag lagt om min intervallträning till mycket kortare intervaller med längre vila. Tidigare har jag kört en hel del längre och medellånga intervaller med relativt kort vila, vilket också är bra på många sätt, exempelvis för att utmana mjölksyratröskeln. Men, syftet med de kortare intervallerna är att jobba upp min explosivitet och maxhastighet, och genom att vila lite längre så hinner jag ladda om batterierna, och på så sätt hålla en högre hastighet i intervallerna.

Här är ett pass som jag verkligen gillar just nu: 

Uppvärmning:

1 km lugn löpning, öka successivt hastigheten men fortfarande lugnt tempo

3-4 intervaller á 100 meter där du ökar hastigheten för varje intervall, så att du närmar dig tempot du ska hålla genom arbets-intervallerna

Huvudblock:

100 meter löpning i maxhastighet x 20 omgångar

Vila ungefär dubbelt så lång tid som du springer intervallen på

Nedvarvning:

1 km lugn löpning

Jag gillar att springa intervallerna på löpband, men det går lika bra att genomföra dem på löparbana, alt. att du mäter ut 100 meter. Vill du inte springa så funkar det givetvis att exempelvis cykla eller ro roddmaskin.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras