Recept Falafel-bowl med grönärt-hummus, spenat, grönsaker & färskpotatis

I samarbete med Anamma

Äntligen är det dags för nästa kapitel av min matlagning med Anammas vegetariska produkter! Senast stod vegoburgaren i fokus; HÄR hittar ni receptet på vegoburgare med getost, honung, valnötter & rödbetspommes, samt mer info om Anamma och deras produkter.

Men nu! Till huvudkaraktären i dagens recept: den älskade falafeln!

Falafel är ju en stor favorit såväl hos vegetarianer som hos blandkostare, och passar fint i alla möjliga rätter så som meze, som ett burgare-alternativ, på grillen med halloumi och grönsaker, i pitabröd, som en del av en rejäl sallad, istället för kött i en drös rätter… Visste du att Anamma Falafel har ca 90% mindre klimatpåverkan jämfört med kebab?

Jag gillar ju det här med plockmat och att slänga ihop en tallrik utefter vad jag är sugen på och vad som finns hemma. Där passar falafeln in perfekt, så dagens recept är snarare tänkt som inspiration än som ett recept med pekpinnar; välj de grönsaker du gillar, justera mängder efter smak, osv. Så, tillåt mig att presentera: falafel-bowl med grönärt-hummus, spenat, grönsaker & färskpotatis!

Falafel-bowl med grönärt-hummus, 2 portioner

 • 2 portioner Anamma Falafel
 • 2 stora nävar färsk spenat
 • 2 portioner färskpotatis (andra goda alternativ är vinbladsdolmar, sötpotatis, rostade kikärtor)
 • Rejäla grönsaker som broccoli, morötter, blomkål, rödkål, paprika…
 • Gärna ytterligare någon röra, jag toppade med lite mhamara (paprika – och valnötsröra)
 • Solrosfrön att toppa med

Grönärt-hummus

 • 1,5 dl kokta kikärtor
 • 3 dl tinade gröna ärtor
 • 1 dl färsk mynta, alt. 1 msk torkad
 • Citronsaft efter smak (jag använde 1/2 citron)
 • Salt & svartpeppar
 • 1 msk tahini
 • Lite vatten
 • 2 msk solrosfrön

Tillaga falafeln genom att steka den i lite olja i ett par minuter på varje sida. Koka eller ugnsbaka potatisen. Skölj spenaten och hacka grovt. Skär grönsakerna i lagom stora bitar, broccoli och bllomkål kan exempelvis ångkokas eller rostas i ugn (eller såklart ätas som de är). 

Mixa alla ingredienser till hummusen förutom solrosfröna, som du rör i ner hummusen är färdig. Justera mängden vatten tills du får en bra konsistens. 

Lägg spenaten i botten av en skål, bygg sedan på med grönsaker, potatis (eller annat alternativ) och falafel. Toppa med en rejäl sked grönärt-hummus, någon röra som t.ex. mhamara eller tzatziki, lite solrosfrön och eventuellt lite tahini. 

I samarbete med Anamma.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras