Tre sätt att effektivisera dina träningspass!

Det är inte alltid lätt att lägga så mycket tid på träning som man skulle vilja, och för att få ut så mycket som möjligt av passen brukar jag effektivisera snarare än att kompensera. Alltså, istället för att plocka bort övningar för att hålla nere tiden så planerar jag träningspasset för att kunna ta tillvara på varje minut.

Tre sätt att effektivisera dina träningspass:

1. Superset för olika muskelgrupper

Istället för att vila helt mellan seten av en övning så tränar du en annan muskelgrupp, exempelvis genom att köra varannat set chins och varannat armhävningar, så att du låter ryggen jobba medan bröstet vilar, och vice versa.

Exempel på upplägg:

Knäböj superset axelpress

Chins superset bänkpress

Good mornings superset hängande benlyft

 

2. Crossfit/cirkelträning

Kombinera övningar som tillsammans tränar igenom hela kroppen, genomför dem i en cirkel och vila mellan varven.

Exempel på upplägg:

10 reps per övning x 3 varv

Split squats (utfall med bakre foten på en bänk)

Armhävningar

Situps

Kettlebell-swingar

Rodd med kettlebell, hantlar eller skivstång

Thrusters

 

3. Myoreps

Istället för att vila 1-2 minuter mellan seten och göra lika många reps varje set så väljer du en vikt du orkar göra 8-12 reps på, och när du utfört dessa så vilar du endast 15-20 sekunder, gör sedan så många reps du orkar, vilar 15-20 sekunder igen, gör så många reps du orkar.., och upprepar denna micro-vila 3-4 gånger. På så sätt hinner du göra hyfsat många reps på en ganska tung vikt på kort tid. Kan användas på de flesta övningar, men kanske med viss försiktighet i t.ex. knäböj, marklyft och bänkpress.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras